KSKKoninklijke Sportkring Bree

Voorbeschouwing RC HADES - K. SK BREE:

 

 

 

 

zaterdag 15 november

19:30h.

  RC HADES - KSK BREE

 

 

 

Zaterdag a.s. staat voor KSK BREE de uitwedstrijd tegen RC HADES op het programma. Even wat achtergrondinformatie/geschiedenis over onze tegenstander :

 

Deze voetbalclub ontstond in Kiewit uit jeugdvereniging Hades. In de jaren 60 groeide er in Kiewit onvrede over de traditionele katholiek geïnspireerde jeugdbewegingen en richtte men in 1965 een nieuwe, onafhankelijke jeugdclub op, "Den Uil" genoemd. In 1967 werd de naam gewijzigd in Hades, naar Hades, de god van de onderwereld in de Griekse mythologie. In 1968 ontstond in de schoot van de jeugdbeweging een voetbalploeg. In 1972 zouden ook een basketbalploeg en in 1975 een meisjesvolleybalploeg en een handbalploeg volgen. De sportploegen ontwikkelden zich de volgende jaren verder, los van de jeugdvereniging.

Na enkele vriendenwedstrijden sloot de voetbalploeg zich in 1970 aan bij de Koninklijke Belgische Liefhebbersvoetbalbond (KBLVB), een amateurvoetbalbond. Men koos de naam Racing Club Hades en nam als clubkleuren de groen-witte kleuren van Hasselt aan. In de loop van de jaren 70 groeide de club sportief en extra-sportief uit. Er werd een infrastructuur uitgebouwd en men werd enkele keren kampioen bij de KBLVB. In 1975 werd de club een vzw.

 

In 1980 maakte de club de overstap naar de KBVB, waar men stamnummer 8721 kreeg toegekend. Hades ging er van start op het laagste niveau, Vierde Provinciale. In het tweede seizoen werd men er al kampioen en promoveerde men voor het eerst naar Derde Provinciale. Het verblijf duurde er twee seizoenen, maar in 1984 zakte men weer naar het laagste niveau.

Racing Club Hades bleef in Vierde Provinciale tot het in 1990 er nogmaals een kampioenstitel kon vieren. De club promoveerde weer naar Derde Provinciale en zou de volgende jaren verder een opmars maken. Twee jaar later stootte men al door naar Tweede Provinciale en in 1996 bereikte de club via de eindronde voor het eerst in haar bestaan het hoogste provinciale niveau. Hoewel men in het debuutseizoen in Eerste Provinciale 12de werd op 16 ploegen, moest men toch na een seizoen weer zakken.

De volgende jaren bleef de club strijden voor een terugkeer naar Eerste Provinciale. In vier seizoenen tijd werd men drie maal tweede in Tweede Provinciale, maar pas in 2001 kon men terug een promotie naar het hoogste niveau afdwingen. De club groeide ondertussen uit en kwam al met meer dan 15 jeugdploegen in competitie.

 

Enkele jaren later zakte men terug naar Tweede Provinciale. Na enkele eindrondes behaalde Hades in 2009 de titel en keerde men nog eens terug naar het hoogste provinciale niveau. In 2010 en 2011 deed men het ook daar goed, werd men telkens tweede en haalde men een plaats in de eindronde, die men echter niet kon winnen. In 2012/13 tenslotte slaagde Hades erin de titel te winnen in Eerste Provinciale. Voor het eerst in haar bestaan promoveerde de club zo naar de nationale reeksen.

 

Hades deed het vorig jaar bij het debuut in de Nationale Reeksen bijzonder goed. Het eindigde op een mooie tweede plaats met 54 punten en greep net naast de titel achter het ongenaakbare Tienen. Dit seizoen loopt het voor Hades iets minder vlot. Hades staat momenteel op een zevende plaats met 16 punten. Thuis werd er nog niet verloren, maar op verplaatsing werden nog niet veel punten gesprokkeld…. Het verloor vorige week wel onverdiend op Pelt, en is dus zeker een geduchte tegenstander voor Bree. Ex-Bree speler Bilican zal er zaterdag niet bij zijn. Hij werd in Pelt na twee keer geel uitgesloten. Ook Jonathan Schoofs liep tegen zijn derde gele kaart aan en moet aan de kant blijven. Hades recupereert wel sterkhouders Maes en Baccerella die tegen Pelt op het strafbankje zaten …..

 

Bij Bree ontbrak deze week flankspeler Vanhees op de trainingen…. Bram liep in de wedstrijd tegen Witgoor een spierscheur op en zal enkele weken ‘out’ zijn. Martijn Bloemen heeft geen last meer van zijn gekneusde knie en is speelklaar. Intussen drijven Denis Kalala en Philippe Thissen hun trainingsritme op… Wellicht kunnen ze vanaf volgende week voluit aan de bak en stilaan wedstrijdritme gaan opdoen bij de beloften… Wellicht geeft trainer Geyens het vertrouwen terug aan de selectie van vorige week. Bree kon toen tegen Witgoor de broodnodige, maar welverdiende drie punten vrij makkelijk thuis houden…. Uit op Hades wordt het wellicht een heel andere wedstrijd. De Hasselaars acteren op eigen bodem steeds zeer sterk. Vorig seizoen werd Bree er in de eerste helft van het kastje naar de muur gespeeld, maar kon er toch op een diefje nog een drawn uit de brand worden gesleept…  Met 1 puntje zaterdag kunnen we zeker tevreden zijn…. !

 

Istvan in actie tijdens de wedstrijd van vorig seizoen in Hades :