KSKKoninklijke Sportkring Bree

Voorbeschouwing K.SK BREE - KVK WELLEN:

 

 

 

zondag 23 november

14:30h.

   KSK BREE - KVK WELLEN

 

 

 

Zondag a.s. staat voor KSK BREE de Limburgse Derby tegen KVK WELLEN op het programma. Even wat achtergrondinformatie/geschiedenis over onze tegenstander :

Reeds rond 1920-1921 werd in Wellen een club opgericht, de Standaard. De ploeg speelde in zwart en geel. In 1931 hield de eerste ploeg het echter voor bekeken.

In 1934 ontstond Eendracht Wellen, dat in rood-wit speelde. In 1940 ontstond ook een nieuw Standaard Wellen. Standaard had aanvankelijk een blauw-witte uitrusting, maar na een verhuis van terrein in 1941 speelde men in rood-geel met zwarte broek. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog fusioneerden Eendracht en Standaard Wellen. Men zou als Verbroedering Wellen doorspelen, maar uiteindelijk behield men de naam Eendracht.

Nog voor de Tweede Wereldoorlog, in 1939, was ook Sparta Wellen opgericht, dat in rood-zwart speelde. Na de oorlog speelden in Wellen dus de clubs Eendracht en Sparta. Beide fusioneerden uiteindelijk in 1961. De fusieclub werd Wellense SK genoemd, en speelde verder onder stamnummer 2825. De kleuren werden blauw en geel.

In 1971 bereikte Wellense SK Eerste Provinciale. In 1985 werd men kampioen, en voor het eerst promoveerde men naar de nationale reeksen. Wellense SK kon zich de volgende seizoenen handhaven in Vierde Klasse. In deze klasse eindigde de club meerdere malen op de derde plaats. In 1997 moest Wellen een play-off spelen tegen degradatie. Wellen won, en kon zich zo handhaven. In 1998 strandde men echter op een degradatieplaats, en zo zakte men na 13 seizoenen toch terug naar de provinciale reeksen.

In 1998 fusioneerde men dan met Wellen VV. Wellen VV was opgericht 1970 als een tweede Wellense club, en aangesloten bij de KBVB met stamnummer 8281. VV had rood als kleur en was opgeklommen tot in Eerste Provinciale. De fusieclub werd KVK Wellen genoemd, en speelde met stamnummer 2825 van Wellense SK verder. Stamnummer 8281 werd geschrapt. De fusieclub speelde verder in Eerste Provinciale.

In 2002 promoveerde KVK Wellen naar de nationale Vierde Klasse, maar na dit ene seizoen degradeerde men opnieuw. In 2014 werd KVK Wellen opnieuw kampioen, waardoor het sindsdien weer in de vierde nationale reeks uitkomt.

KVK Wellen speelt dus dit jaar voor het eerst (als fusieclub tussen Wellen SK en Wellen VV ) in de Nationale Reeksen. In een ver verleden (jaren 90) moest Bree al meerdere keren Wellen SK bekampen. Uit deze duels komt geen echte winnaar naar boven. Beide clubs moeten heb doen met elk 6 overwinningen. KVK Wellen nam vorig jaar van iedereen de maat in eerste Provinciale en werd uitgesproken kampioen met een totaal van 64 punten. Dit seizoen begon KVK met een mooie 9 op 15, maar moest dan de rol wat lossen en zakte af tot in de middenmoot van het klassement. Vorige week boekje het wel een schitterende zegen op eigen terrein tegen leider Pelt, en dan nog met forfaitcijfers (5-0) !  Het staat nu op een negende plaats met 15 punten. Jos Meykens (ex-Bree) verliet na het succesvolle seizoen vorig jaar en een behoorlijke start in 4C de club enkele weken geleden. Onenigheid met een aantal spelers zouden aan de basis liggen van zijn vertrek…. Ondertussen nam Peter Van Houdt de trainersfunctie in Wellen over. Peter concentreert zich na een succesvolle spelerscarrière (o.a St-Truiden, Roda, Duisburg, B. Monchengladbach …) volledig op het trainerschap. Wel zien we a.s. zondag Pieter-Jan Slechten terug. Hij speelde tot vorig seizoen nog voor Bree, maar verkoos dan om praktische redenen te verhuizen naar Zuid-Limburg. Pieter-Jan is een certitude in de Wellense selectie. Met Sugutcu en Bieniek beschikt Wellen natuurlijk over de nodige klasse in de aanvalslinie…. Zij waren dit seizoen onder hun tweetjes al goed voor 16 doelpunten, terwijl Bree nog maar 15 keer kon scoren in totaal …..

Bree kon vorige wedstrijd geen vervolg breien aan de degelijke prestatie tegen Witgoor. Het ging kansloos de boot in op het terrein van Hades met 4-0 cijfers. Zondag zal er uit een heel ander vaatje getapt moeten worden. Punten pakken wordt nu ontzettend belangrijk wil men niet in de onderste regionen blijven zitten. Op papier is Bree zeker niet kansloos, maar de overwinning tegen leider Pelt zal de Wellense ploeg zeker vleugels en het nodige vertrouwen geven. Voor hen is het niet van te moeten, voor Bree eens te meer ! Trainer Geyens kan beschikken over dezelfde kern als vorige week. Kalala en Vanhees liggen nog steeds in de lappenmand. Thissen gaat voorzichtig hernemen bij de beloften. Afwachten of Sven Geyens zijn pionnen gaat herschikken voor het duel tegen Wellen. Gelukkig zijn het weer Seats, en de traditie gebiedt dat Bree dan steeds goed voor de dag komt…. !

Op zaterdag 22-11 spelen onze beloften ook tegen Wellen, thuis om 14:30h !

 

 

Supporters op post !

 

Onze tegenstander KVK Wellen 2014-2015 :