KSKKoninklijke Sportkring Bree

Voorbeschouwing KESK LEOPOLDSBURG- K.SK BREE:

 

 

 

zaterdag 29 november

19:30h.

   KESK LEOPOLDSBURG - KSK BREE

 

 

 

Zaterdag a.s. staat voor KSK BREE de zeer belangrijke Limburgse Derby tegen KESK LEOPOLDSBURG op het programma. Even wat achtergrondinformatie/geschiedenis over onze tegenstander :

 

Op 10 mei 1942 sloot Sport Na Arbeid Heppen zich aan bij de Belgische Voetbalbond en kreeg er stamnummer 3571 toegekend. Op 20 mei sloot Standaard Football Club Heppen zich eveneens aan; deze club kreeg stamnummer 3572. In 1943 gingen beide Heppense clubs samen en vormden Excelsior Heppen. De fusieclub sloot zich op 20 augustus als Excelsior Football Club Heppen aan bij de voetbalbond en kreeg stamnummer 3904, een nieuw stamnummer, aangezien volgens de bondsreglementen uit die tijd een fusieclub geen stamnummer van een van de oude clubs kon behouden.

 

Bij het 50-jarig bestaan in 1993 werd de club koninklijk, en de naam werd Koninklijke Excelsior Football Club Heppen. Heppen bleef een halve eeuw in de Limburgse provinciale reeksen spelen, tot men in 1996 kampioen werd in Eerste Provinciale. Voor het eerst in de clubgeschiedenis promoveerde Excelsior FC Heppen naar de nationale Vierde Klasse. Dit eerste verblijf in de nationale reeksen was echter van korte duur. Heppen eindigde zijn eerste seizoen als op twee na laatste en degradeerde zo meteen opnieuw naar Provinciale. Heppen streed daar echter meteen weer mee bovenin de rangschikking. De ploeg eindigde behaalde een plaats in de eindronde, waar Heppen een nieuwe promotie naar de nationale reeksen kon afdwingen.

 

Vanaf 1998 trad de club zo opnieuw aan in Vierde Klasse, waar men zich ditmaal wel succesvol kon handhaven. Heppen beëindigde zijn eerste seizoen meteen op een derde plaats en behaalde een plaats in de promotie-eindronde, waar Stade Leuven echter te sterk bleek. Ook het volgende seizoen, 1999/2000, eindigde men bovenin, ditmaal op een vierde plaats, en weer wist men een eindrondeplaats te behalen. Ditmaal verloor men er van Seraing RUL. De seizoenen erop verliepen moeizamer voor de club.

 

In 2002 fusioneerde Excelsior FC Heppen met SK Strooiendorp Leopoldsburg. De jongere club SK Strooiendorp Leopoldsburg was in 1982 opgericht en bij de voetbalbond aangesloten met stamnummer 8821. Deze club was in 1999 nog gepromoveerd van Tweede naar Eerste Provinciale, maar in 2000 weer gezakt naar Tweede Provinciale. De fusieclub werd Koninklijke Excelsior Sportkring Leopoldsburg genoemd en speelde met stamnummer 3904 van Heppen verder in Vierde Klasse. Stamnummer 8821 van Heppen verdween.

 

De fusieclub zou al gauw een succesvolle periode kennen. In 2004 haalde KESK Leopoldsburg een derde plaats en een plaats in de eindronde, waar verloren werd van KFC Evergem-Center. In 2005 was het wel raak voor de club. Leopoldsburg werd kampioen van zijn reeks. De club was geëindigd met 57 punten, evenveel als FC Hedera Millen, maar het doelpuntensaldo was één meer dan dat van Millen. Voor het eerst in de clubgeschiedenis promoveerde KESK Leopoldsburg naar Derde Klasse.

 

Dit verblijf in Derde bleef maar beperkt tot één seizoen. Leopoldsburg werd voorlaatste en zakte opnieuw naar Vierde Klasse, waar de club zich de volgende jaren kon handhaven. In 2008/09 haalde men dankzij de tweede periodetitel nog eens de eindronde. Na winst tegen Sprimont Comblain Sport verloor men er echter van KSK Hasselt. Ook in 2009/10 behaalde men twee periodetitels en een plaats in de eindronde. De laatste jaren draaide KESK telkens mee in het kopgroep van de reeks….

 

Als we onze tegenstander van naderbij bekijken zien we de afgelopen periode/jaren veel gelijkenissen met KSK Bree.  Net als Bree, draaide Leopoldsburg de laatste seizoenen zeer goed mee in bevordering, maar heeft het (nood-) gedwongen deze  ambitie ook naar beneden moeten gaan bijstellen voor dit jaar. In het tussenseizoen zochten (cfr.  Bree) liefst tien spelers andere oorden op. Daarbij ook topschutter Alan Ven die naar reeksgenoot Zwarte Leeuw vertrok. In hun plaats werden zeven nieuwe spelers aangeworven. Zo keerde Jelle Aerts (Overpelt) na enkele jaren terug naar zijn oude club. Met Christophe Delande van Lommel werd een pak ervaring binnengehaald. Vooraan zouden Robbe Claes (Witgoor), Jonah Remans (Hasselt), Yucel Yavuz (Neerpelt) en Kaliman Burak (Turkse Rangers) voor het verschil zorgen en voor het middenveld werd Sedal Güvenc (Lutlommel) aangeworven. Op papier leek de club dus goed gewapend om weer lekker mee te draaien in 4C. Trainer David Sannen kreeg echter de trein niet op de rails en legde teleurgesteld zijn trainersband begin oktober al op tafel. Omwille van het gebrek aan kwaliteit en maturiteit in de spelersgroep, heb ik beslist om op te stappen als trainer van KESK. Teveel spelers worstelen met het niveau van 4de nationale en dit gaat dan ook nog gepaard met enkele langdurige gekwetste certitudes.” aldus David Sannen. Tibor Balog (ex-Overpelt) nam over, maar de resultaten werden er zeker niet beter op. Leopoldsburg kon tot op heden nog maar 1 keer winnen en staat laatste in de reeks met 7 punten.

 

In Bree ook geen lachende gezichten deze week…. Ondanks een fel gehavende selectie (met bijkomend uitvallen van Bert Craeghs) was er het geloof in een goede afloop. De inzet en gedrevenheid waren dik in orde tijdens de wedstrijd tegen Wellen, maar in een goede tweede helft bleef de gelijkmaker uit en was de drang naar voren zelfs iets te groot waardoor sterkhouders als Bieniek en Sugutsu een fel overdreven uitslag via enkele counters op het bord zetten.

 

Gezien de stand op dit moment, wordt het zaterdag dus een superbelangrijke wedstrijd. Verlies impliceert voor beide ploegen dat het wellicht zeer moeilijk gaat worden nog uit de kelder van de rangschikking op te klimmen. Winst kan de jonge Breese bende weer terug het broodnodige vertrouwen schenken….  maar de omstandigheden zijn natuurlijk niet 100%.  Zonder de langdurig onbeschikbare Caramel, een nog herstellende Vanhees en veel twijfels bij Craeghs en Maes, zal het eens te meer moeten komen van een zeer jonge selectie  (gem. 22,5j. en oudste speler net 25 j. !). Maar gezien we vorige week (ondanks het verlies) een strijdbaar en enthousiast elftal (toch tijdens de match) hebben gezien, twijfelen we niet aan een goede afloop zaterdag… Er werd door de spelers en trainersstaf deze week ook weer keihard gewerkt, en vroeg of laat moet dit zijn vruchten gaan afwerpen ….! Laten we hopen dat het al voor zaterdag is !

 

Beneden enkele sfeerbeelden uit vorige confrontaties :

 

 

 

Het team van KESK Leopoldsburg 2014-2015 :