KSKKoninklijke Sportkring Bree

KSK Bree - KFCO Beerschot-Wilrijk:

 

zondag 22 maart

15:00 uur

K.SK BREE - KFCO BEERSCHOT WILRIJK

 

 

 

Zondag staat voor KSK BREE de thuiswedstrijd tegen KFCO BEERSCHOT WILRIJK op het programma. De club die na het failliet van het ‘legendarische’ Beerschot van weleer tot stand kwam ….

Even wat achtergrondinformatie/geschiedenis :

KFCO Wilrijk

Deze club werd in 1921 opgericht als Football Club Wilrijck en sloot zich aan bij de Belgische Voetbalbond.

In 1926 werd in het Belgisch voetbal nationaal een derde niveau ingevoerd, dat voortaan de bevorderingsreeksen zou vormen. Wilrijk bereikte dat jaar die reeksen en speelde zo voor het eerst nationaal. De ploeg werd echter op twee na laatste en na een jaar degradeerde men zo terug. In 1931 werd het aantal clubs in de nationale reeksen opgetrokken en FC Wilrijk bereikte weer de nationale Bevordering. Het verblijf duurde er dit keer twee seizoenen.

In 1935 promoveerde de club nogmaals naar de nationale bevorderingsreeksen. Deze keer was Wilrijk er bij de beteren. Het eerste seizoen sloot men af als derde; het jaar erop slaagde men er in zijn reeks te winnen. De club stootte zo in 1937 voor het eerst door naar de Eerste Afdeling, in die tijd de tweede klasse. Wilrijk kon er zich twee jaar handhaven. In 1939 eindigde men echter als voorlaatste en de club zakte terug naar Bevordering. FC Wilrijk speelde er tijdens Tweede Wereldoorlog met wisselende resultaten. Uiteindelijk speelde de club ook na de oorlog nog een aantal jaar in Bevordering. In 1948 werd nog een derde plaats behaald, maar in 1949 zakte FC Wilrijk weer weg uit het nationale voetbal. De volgende decennia bleef de club in de provinciale reeksen spelen.

In 1993 fusioneerde KFC Wilrijk met Olympia Wilrijk 72. Deze jongere Wilrijkse club was opgericht in 1972 en bij de Belgische Voetbalbond aangesloten met stamnummer 7727. De fusieclub werd KFC Olympia Wilrijk gedoopt en speelde verder met stamnummer 155.

In 1994 bereikte KFCO Wilrijk voor het eerst in 45 jaar weer de nationale reeksen, nu de Vierde Klasse. Daar speelde de club meteen mee met de beteren. In 1996 behaalde men al een derde plaats, amper twee punten na reekswinnaar KFC Eendracht Zele. Ook in 2000 werd men er derde.

Daarna werden de resultaten echter wisselvalliger. In 2002 werd Wilrijk op twee na laatste en degradeerde zo na acht jaar weer uit Vierde Klasse. Een jaar later was KFCO Wilrijk al weer terug. Ditmaal duurde het verblijf drie jaar, tot men in 2006 weer degradeerde. De club bleef op en neer gaan: opnieuw promotie naar Vierde in 2008, opnieuw degradatie in 2010.

K. BEERSCHOT AC

Koninklijke Beerschot Antwerpen Club was een Belgischevoetbalclub uit Antwerpen. De club was aangesloten bij de KBVB. De club was de voortzetting van Germinal Ekeren, ontstaan in 1920. In 1999 veranderde de naam in Germinal Beerschot Antwerpen na de officieuze fusie met Beerschot VAC, de club speelde echter met het stamnummer van Ekeren en was dus officieel een voortzetting van die club. In 2011 werd de naam opnieuw gewijzigd in Beerschot Antwerpen Club om aansluiting te vinden met het oude Beerschot VAC.

Oorspronkelijk speelde de club in Ekeren. Sinds 1999 werkte de club zijn thuiswedstrijden af in het Olympisch Stadion (t Kiel). Hun grootste rivaal was Antwerp FC. Tot 2013 speelde de club in eerste klasse. Op 21 mei 2013 werd de club failliet verklaard. De supporters stapten massaal over naar KFCO Wilrijk dat zijn naam veranderde naar KFCO Beerschot Wilrijk. Dit project werd door de verweesd achtergebleven supporters opgestart en telt in zijn 1ste jaar (in Eerste Provinciale Antwerpen) gemiddeld meer dan 7000 toeschouwers.

FCO Beerschot Wilrijk

Na het failliet van eersteklasser Beerschot AC in 2013 besloot Wilrijk de identiteit van Beerschot op te nemen. De club wou als KFCO Beerschot Wilrijk verder spelen, en de paarse clubkleur van Beerschot aan de eigen kleuren toevoegen. De KBVB besliste echter dat de club de K van koninklijke niet mag gebruiken omdat deze een naamswijziging deed. Daardoor heet de club FCO Beerschot Wilrijk. De club moet een aanvraag indienen om de K in zijn naam terug te krijgen.

Bij de eerste thuiswedstrijd van de ploeg van t stad tegen Ternesse VV waren er maar liefst 8500 supporters in het stadion aanwezig. Met dit toeschouwersaantal werd meteen een record gevestigd, namelijk het record van meeste supporters in 1e provinciale. Op 15 februari 2014 werd dit toeschouwersrecord reeds gebroken in de topper tussen fiere competitieleider Beerschot-Wilrijk en eerste achtervolger FC De Kempen met maar liefst 8982 betalende toeschouwers op het Kiel.

Op de 27ste speeldag speelde FCO Beerschot-Wilrijk kampioen met een vlotte 5-0 zege tegen KFC Katelijne-Waver. Er waren 11.500 toeschouwers aanwezig op de titelwedstrijd, waardoor het jonge toeschouwersrecord voor de 2e keer werd gebroken door de supporters van Beerschot-Wilrijk. De wedstrijd eindigde met een veldbestorming in uitzinnige vreugde. Beerschot-Wilrijk sloot uiteindelijk het seizoen af met 10 punten voorsprong op de tweede VC Herentals en werd in eigen huis door geen enkele tegenstander geklopt.

Door het grote succes van de nieuwe club worden de wedstrijden afgewerkt in het Olympisch Stadion (Antwerpen), de oude thuishaven van Beerschot AC. In het eerste jaar van dit project in Eerste Provinciale Antwerpen worden de thuiswedstrijden gespeeld voor gemiddeld meer dan 7000 betalende toeschouwers. Bij de uitwedstrijd neemt de nieuwe club ook gemiddeld meer dan 1500 mensen mee, waardoor dikwijls door de thuisspelende club moet worden uitgeweken naar een groter stadion.

Het wordt een unieke ervaring om nog eens te proeven van meer dan 1000  en misschien wel 2000 supporters langs het terrein. Vermoedelijk gaat twee derde van het terrein paars-wit kleuren. En waarschijnlijk zal er aan ambiance geen gebrek zijn.

Beerschot –Wilrijk is goed bezig om zijn weg naar eerste klasse zo vlug mogelijk af te werken. Op dit ogenblik staan ze op de eerste plaats met 10 punten voorsprong op de tweede.

Bree heeft de puntjes ook broodnodig en zal zijn huid zo duur mogelijk proberen te verkopen.